← Tillbaka *
ICOM MXA-5000

2010-01-06 10:57
Funderar på att byta ut min gamla NASA 1 kanals AIS mot en ny mottagare med två parallella kanaler.
Nån som har erfarenhet av ICOMS mottagere?
Data på den ser ju bra ut i alla fall.

Tirill
Svar 1 - 2010-01-06 20:21
Hej Tirill
Vi har sålt dessa sen de kom ut våren 2009. Fungerar mycket bra och inga reklamationer hittills. Praktiska funktioner är antennsplittern och multiplexer för inkommande GPS-signal. Snygg och välgjord som alla ICOM´s produkter.

God fortsättning!

Per Leward e-post hemsida
Svar 2 - 2010-01-10 13:03
Det ser ut som att denna mottagare har lite battre kanslighet an en del av konkurrenterna, men det beror kanske pa att man anger detta i andra tal.
Nan som kan tolka dessa siffror?

Tirill e-post
Svar 3 - 2010-02-05 21:44
Jag har gjort en snabb och praktisk test mellan MXA-5000 och två likvärdiga konkurrenter, med i övrigt identisk utrustning och upplever denna som klart känsligare. Den ger klart längre uppmätta räckvidder. Som sagt, snabbt testat utan riktiga mätningar, men observerat på den inbyggda avståndsmätaren i Siitech Dispatcher.
/Nisse Helsingborg

Nisse e-post
Svar 4 - 2010-02-06 07:19
Intressant Nisse

Jag undrar om det är nån mer här på formuent som gjort nån form för jämförelser mellan ICOM'en och andra mottagare i samma prisklass?

Tirill

Tirill
Svar 5 - 2010-04-28 18:28
Jag har en sådan mottagare och kan bara säga att jag är mycket nöjd med den.
Johan
Svar 6 - 2010-05-05 10:41

Att jämföra mottagare är ingen enkel uppgift. Olika förutsättningar kan ge precis omvända resultat. Generellt sett kan man säga att alla radiomottagare har 3 huvudegenskaper som är sammankopplade i ett slags motsatsförhållande. Dessa är

1. Känslighet (sensitivitet)
2. Störtålighet (selektivitet)
3. Pris (eller i vilket fall tillverkningskostnad)

Man kan göra en enkel mottagare väldigt känslig, men får då en dålig störtålighet, vilket betyder att om man har andra sändare i närheten så kan mottagaren bli utstörd av dessa (de-sens).
Man kan göra en enkel mottagare väldigt störtålig, men får då på köpet dålig känslighet för de önskade signalerna, den upplevs som "döv".
Om man vill göra en mottagare med både bra känslighet och bra störtålighet så blir den dyrare och man måste också ha bra kompetens för att designa den.

Ett exempel på det senare är alla klassA-transpondrar som för att bli godkända måste klara väldigt strikta krav på störtålighet, och det blir en bra , men komplicerad och dyr mottagare.

ALLA mottagare är i någon form en kompromiss mellan dessa faktorer!

Jag har hört flera rapporter om Icoms mottagare, vissa säger att den är mycket bra och ger längre räckvidd, andra att den fungerar sämre än det de hade innan. Förklaringen är säkert som jag skrivit ovanför, att de har testats i olik förhållanden. Troligen(uan att ha mätt eller jämfört själv) så är MXA-5000 relativt känslig men också känslig för störningar. Den som provar den i en tyst miljö kan då finna den bättre än jämförelseobjektet, och den som provar i en mer störd miljö kan finna den sämre. Man måste kanske prova ett par olika mottagare för att se vad som fungerar bäst i ens miljö.

Man skall också vara medveten om att Icom'en innehåller en antennsplitter så AIS-delen får en signalförsämring med 3,5dB oavsett om man har en VHF inkopplad eller ej. Den skulle alltså ha varit ännu känsligare om man kopplade förbi splittern.

Efter ett antal års efarenhet så vågar jag mig på följande betyg på olika mottagare, observera att detta är upplevt och observerat efter många olika prov i olika miljöer, men fortfarande bara en kvalificerad uppskattning från min sida, inte något som är uppmätt i labb.

Nasa AIS (v1) Dålig känslighet, Måttlig störtålighet
Comar SLR200 Måttlig känslighet, Dålig störtålighet
SR161/162 Bra känslighet, Hyfsad störtålighet
TH RX-Yacht Mycket bra känslighet, Bra störtålighet
TH RX-PRO Bra känslighet, Mycket bra störtålighet
Icom MX-5000 Extremt bra känslighet, Dålig störtålighet

TH CTRX (SRT) Mycket bra känslighet, Bra störtålighet

Jag saknar längre erfarenheter från Comars senaste serie av mottagare men upplever dem som likvärdiga till SR-serien.

Andras erfarenheter uppskattas!

MvH,

/Marcus

Marcus Åkesson e-post
Svar 7 - 2011-10-19 09:10
Ja, jag kan ju bara säga att jag till slut köpte en Icom MX-5000 och att jag är helnöjd med de prestanda som den har!
En otrolig förbättring frånden gamla NASA 1ch mottagaren som jag haft i många år.

Tirill
Svara på "ICOM MXA-5000"

Namn: Epost: Hemsida:
Dagens datum: (2 siffror) E-post och hemsida är frivilliga uppgifter.
Till AIS-sidan