← Tillbaka *
SDR - Software Defined Receiver

2013-04-18 16:55
Det finns små USB-stickor som säljs avsedda att se på tv med, i datorn. Strunta i att köra den medföljande CD:n och ladda hem SDRSharp istället (gratis) och stickan funkar som en mycket bredbandig mottagare med hjälp av datorn. Jag betalade 215:- för stickan, skrämde liv i en tio år gammal burk med XP-home, installerade "mjukvaru-radion" och snickrade ihop en liten gp för 162 Mhz som monterades på skorstenen. Shipplotter (21 dagar fritt) avkodar och visar AIS via ljudkortet och, om du vill, vidarebefodrar till Marinetraffic eller liknande. Går också att "bara" vidarebefodra till Mt med Aismon(gratis).
Dessa billiga stickor bygger på chippet Realtek RTL2832U och mottagarchippet E4000 eller R820T. Den sista är lite vassare men de är ganska likvärdiga på 162 Mhz. Känsligheten är bra, däremot kanske lite sämre med storsignalsegenskaperna dvs förmågan att selektera bort närliggande starka sändare. För mig funkar det då klockrent. Dock "lyssnar" jag bara på en av de två AIS-frekvenserna med denna programvara men jag jobbar på att fixa till det så att båda kan tas emot simultant.

www.essexham.co.uk/news/realtek-sdr-pc-dongle-for-under-20-pounds.html
rtlsdr.org/softwarewindows
www.coaa.co.uk/shipplotter.htm

Kolla länkarna och surfa runt på ämnet om du är intresserad.
Jag besvarar gärna frågor, efter förmåga.

///ThomasThomas
Svar 1 - 2013-06-22 17:58
Hej!

De nya SDR-pinnarna är ju mycket användbara. Kör gr-ais just nu för lite tester. Målet är att köra på en rPi. Finns många bra programvaror för att avkoda ADS, men tyvärr klart färre för AIS och gr-ais kräver en del jobb att få igång.

// David

David
Svara på "SDR - Software Defined Receiver"

Namn: Epost: Hemsida:
Dagens datum: (2 siffror) E-post och hemsida är frivilliga uppgifter.
Till AIS-sidan