← Tillbaka *
Utstörd AIS

2012-10-10 09:31
Vår AIS-mottagare (SR-162) på Ulvön i Höga Kusten har varit i gång i 4-5 år och fungerat oklanderligt. Numera skickar vi också allt till Marinetraffic.
FÖr ett tag sedan satte vi upp en ny webbkamera på samma mast (1 m under AIS-antennen) som levererar bilder till vår hemsida. I kameran sitter tydligen en switchat nätaggregat som stör ut signalerna till AIS-en. Konstigt nog går signalerna från vissa fartyg igenom (A-transpondrar) och då kan dessa fartyg ändå befinna sej ganska långt (20-30 NM) från mottagaren.
Jag har försökt jorda all utrustning på bästa sätt och använda skärmade kablar, men störningen kvarstår. Så fort jag gör kameran strömlös kommer alla signaler tillbaka. Någon som har nån erfarenhet av sådant här? Tyvärr har jag ingen enkel möjlighet att flytta någon del av utrustningen.
Länk till AIS-sidan: www.hkship.se/ais/hkaisdirekt.asp
Länk till bilden; www.hkship.se/cameras/ulvohamn000m.jpg

Curt hemsida
Svar 1 - 2012-10-10 09:33
Bildlänken blev tydligen lite fel: www.hkship.se/cameras/ulvohamn000m.jpg

Curt
Svar 2 - 2012-10-10 19:06

Hej Curt,

Såna här problem kan vara riktigt luriga och ibland går de bara att lösa genom att byta till annan utrustning. Vilken kamera är det ni använder? Är den CE-märkt och fick ni med en DoC (deklaration om vilka EU-normer den uppfyller)

Det första man måste göra är att undersöka om kameran stör AIS-frekvenserna, för då kommer ingen mottagare att fungera nära den kameran, eller om mottagaren störs av signaler utanför AIS-frekvenserna. Enklast är att ha med en radiomottagare som kan ta in AIS-frekvenserna på 161.975 & 162.025 och lyssna på om dessa frekvenser är rena eller störda av kameran. Den får gärna gå att koppla in på AIS-antennen. AIS-signalerna hörs som väldigt korta knäpp. Ligger där någon konstant signal, brum, ljud eller annat, som försvinner när kameran stängs av, måste kameran bytas ut och det är tveksamt om den uppfyller gällande EMC-krav.

Börja där, skicka gärna en bild på grejerna så skall jag försöka hjälpa er vidare.

MvH /Marcus

Marcus Åkesson e-post
Svara på "Utstörd AIS"

Namn: Epost: Hemsida:
Dagens datum: (2 siffror) E-post och hemsida är frivilliga uppgifter.
Till AIS-sidan