← Tillbaka *
Kinetics SBS-3

2012-01-02 21:11
Har studerat specifikationerna på denna intressanta sak. Säljs nu i England för 499 pund och snart i Tyskland för 600 Euro. Denna har ju bl.a. AIS mottagre samt två oberoende SDR mottagare. Dock har jag läst i olika forum på nätet att det förekommit endel"barnsjukdomar" på denna apparat, vilket iofs inte är så överraskande.
Någon här på forumet som har nån erfarenhet av denna ?

Tirill
Svar 1 - 2012-02-18 12:54

Hej,

Efersom jag börjar intressera mig även för Mode-S-avkodning (flygradar) så har jag följt utveckliingen av nya Mode-S-mottagare, och läst en hel del om SBS-3. För de som inte känner till den är det primärt en Mode-S (1090MHZ-avkodare) som även har 2 stycken bredbandiga (8 MHz) mjukvarumottagare, samt både Ethernet och USB.

Först skall man nog påpeka att AIS-avkodning bara finns i reklambladen ännu, finns ingen firmware för detta ännu och inga uppgifter om hur det kommer att fungera. Man vet alltså ingenting om det blir en riktig tvåkanalsavkodning, eller hur känslighet och prestanda kommer bli. I dagsläget kan man bara använda den till AIS som en en discriminator-mottagare, dvs ställa in frekvensen och ansluta ljudutgången till datorns ljudkort och använda t ex Shipplotter. Inget fel med det, men det är knappast därför man köper en burk med ethernet för 6000 spänn... :-)

Man bör också ha i åtanke att Kinetics tidigare har dragit tillbaka utlovad fuktonalitet (MapMode-S, nätverkande av radardata te x). Så jag skulle definitivt avvakta tills det finns en testad AIS-lösning innan jag köper den, om man har hyfsat stort intresse av AIS.

Sen tror jag aldrig att den kommer vara aktuell för de som vill optimera sin AIS-mottagning. SDR-mottagare är ju till för deras flexibilitet, inte prestanda. Deras vidöppna filter ända upp till 1 GHZ (för att klara framtida avkodning av UAT (amerikansk flygtransponder) på 900 MHz kommer ge en hel del störningar. Det är många AIS-mottagare som redan idag lider av dåliga storsignalegenskaper trots att de bara behöver ta emot 162 MHz (Comar t ex).

Jag förstår inte heller varför de har 3 mottagare men bara 2 antenningångar. 1090 MHz har ju en egen, men båda SDR-mottagarna delar en. Om man vill ha AIS eller flyg-VHF på den ena och UHF eller tom UAT på den andra skulle man ju väldigt gärna vija ha olika antenner anslutna. Kör man samma band på båda, tex VHF och ACARS, vore det ju lätt ordnat med en splitter före ingångarna. Dumt.

Å andra sidan så är den för de som främst är intresserade av Mode-S mottagning kanske ett intressant val då man (om/när funktionen släpps) kan lägga till AIS-mottagning gratis. Man har dessutom Ethernet som (om de implementerar den rätt) gör det enkelt att placera den på ett bra radioläge och fjärrstyra den. Då är priset ganska intressant med tanke på vad man får. Så, om de lyckas få till tvåkanalig AIS (utan att ockupera båda SDR-mottagarna), och "rätt" tänkt IP-mässigt, så kan man få Mode-S, AIS, samt ytterligare röst-mottagning eller kanske Acars, allt i en burk nätverksanslutet. Men än är de inte där.

Om man vill optimera sin mottagning bör man nog istället skaffa en "Mode-S Beast" samt en CarbonRX (eller annan Krypton-baserad AIS-mottagare). Den kombinationen är idag svårslagen prestandamässigt till rimlig kostnad, men då ingår naturligtvis inte analog radio UAT, Acars eller annat de tänker sig att SBS-3 skall klara av framöver.

Hoppas det gav något, det är så jag ser på saken i vilket fall.

/Marcus

Marcus Åkesson e-post
Svara på "Kinetics SBS-3 "

Namn: Epost: Hemsida:
Dagens datum: (2 siffror) E-post och hemsida är frivilliga uppgifter.
Till AIS-sidan