← Tillbaka *
Ny med SP inga fartyg

2011-01-22 12:57
Hej, jag har laddat ned Shipplotter och kopplat till radio enligt anvisningar. Signaler från fartyg tas emot och jag får in rejäla vågformer i rörelse, grön och svart kurva efter start, men det komemr inte upp skeppsnamn. När jag startar programmet vill det att jag kallibrerar karta, som inte finns ännu men det kan väl inte vara avgörande? Något handfast råd?
Bästa hälsningar
Hans

Hans
Svar 1 - 2011-01-22 14:56
Det enklaste sättet att fixa karta, är att vara ansluten till nätet och klicka på symbolen OSM uppe till vänster i verktygsfältet. Håller du dessutom ctrl nere under tiden får du en större karta än skärmen nerladdad. Fär att få fram fartygsnamnen och en hel del annat, ställer du in det genom att ta fram bilden med skiftnyckeln och klickar i ship label. På hemsidan finns ju en utförlig beskrivning som det tar lite tid att läsa igenom och anamma. Du kan ju dessutom få "sharing" från SP och då har du ju plötsligt, i princip, stora delar av fartygslederna i världen att titta på.
Hälsn/Nisse i Hbg

Nisse
Svar 2 - 2011-01-23 23:35

Och du har en radio med diskriminatorutgång? Du får en ökande räknare på mottagna meddelanden längst ner på skärmen?

Strunta i kartan så länge och se vad du får in i Message View och Ship View.

/Marcus

Marcus Åkesson e-post
Svar 3 - 2011-01-25 16:30
Hej och tack för era svar. Jag har provat med två olika mottagare. En Regency scanner med diskriminatorutgång och min amatörradiostation Yaesu 897D. Den senare har bl a utgång för data 9600 bps och med den radion kan jag välja mellan FM, DIG och PKT. Utomhusantenn är anpassad för 162 MHz området.

Jag har provat båda mottagarna och testat med de olika mottagningssätten i amatörradiostationen. På den får jag signal med FM och PKT (packet). Med Shipplotter programmets default settings på Options - Demodulator får jag inga räkningar in där nere oavsett mottagare och inställning. Endast svart och grön rörlig vågform.

Om jag tar bort de två förbockade rutorna i Demodulator så kommer den tredje, den blå vågformen in också och en enorm mängd rader på ship listan, tusentals efter ett tag och som "krypto" - det är inga vettiga positioner. Inte positioner inom radiotäckningsområdet, alltså skräp som kommer in. S a m m a för båda radiomottagarna.

Jag har läst på en del och då inser jag att åtminstone "Require HDLC FCS correct" under - Options - Demodulator - måste vara förbockad för att det just inte skall bli skräp. Det finns många signaler från fartyg i etern där jag bor. Jag hör signalerna i mottagarna och i PC ljudkortet som stötar i bruset och ser sigalerna på radio-S-metern. På webbsidan ser jag även att det finns ett antal fartyg med AIS transponder igång inom radiotäckningsområdet.

När jag klickar på kart- OSM rutan i programmet så händer det ingenting. Det kom in en satellitbild över sydeuropa första dagen på något sätt, men den bilden gick inte att förflytta på gängse vis.

Har även testat med att ominstallera programmet. Finns det kanske något annat program som påminner om ShipPlotter att ladda hem för att testa?

Använder en modern PC med Vista.

Bästa hälsningar från västkusten

Hans
Svar 4 - 2011-01-25 23:26

Hej Hans,

Du verkar ha gjort allting rätt. Har du provat att justera ingångsvolymen på ljudkortets iställningar/mixer ? Det kan vara så enkelt att ljudkortet inte är kompatibelt med fasmodulationen i GMSK. I så fall är det inget att göra annat än att byta. Olika ljudkort/radio-kombinationer ger också väldigt varierande resultat. Ett gammalt SoundBlaster 32 har varit bäst för mig, men det var många år sedan jag använde ljudkortsavkodning, det var alldeles för osäkert. Numer kör jag bara dedikerade AIS-mottagare.

Kartproblemet är inte relaterat. Börja med att öppna filen Globe eller World eller vad den heter som kommer med. Sedan kan du zooma in i den och ladda ner en ny karta.

Om du anger dinmailadress så kan jag skicka över en bra karta för västkusten. Var befinner du dig ?

/Marcus


Marcus Åkesson e-post
Svar 5 - 2011-01-26 19:44
Hej igen,
Du har ju naturligtvis noga läst på och klickat i rätt rutor i i/o fönstret. För att kolla Marcus teori, vore det ju bra om du kan köra din inställning på en andra dator och utesluta/bekräfta denna. SP kan ju köra sharing utan att du har egen mottagare, men du måste "aktivera" med att klicka på den gröna startknappen och då måste du ju ha valt rätt i ovannämnda i/o fönster. Klicka sen på knappen "ships" i verktygsraden. Då skall du få en fullt läsbar lista med fartygsdata.

//Nisse

Nisse e-post
Svar 6 - 2011-01-28 12:29
Framsteg!

Hej igen.

Jag har funderat på detta med ljudbehandlingen i PC och därför tagit hem min båt PC (Fujitsu Siemens Amilo L 6825) som är 6-7 år gammal, som ett alternativ och installerat SP i den.

Vid anslutning till den modifierade scannerradion fungerar det. Jag får in listor på fartyg med korrekta data, i Lysekil VTS området. Den verkar däremot inte fungerara med amatörradiostationen (Yaesu FT-897 D) oavsett modulationssätt och bps utgång. Detta kan bero på att en modern amatörradio har mycket skarpa bandpassfilter och arbetar med smalare bandbredd på 9 kHz jämfört med 25 kHz alt. 12,5 kHz som AIS vill ha.

Med min färskare laptop, en Fujitsu-Siemens AMILO Xi 2528 24P lyckas jag inte, trots försök med alla varianter i ljudkortet och drivern för ljudet (Realtek).

Men det passar bra att använda båt PC:n för SP med en modifierad scannerradio (Regency M400ES) i båten. Kvarstående huvudvärk utgörs av kartorna. Jag får läsa på vidare. Under mina första försök med importerade kartor vill de inte "fastna" efter kalibreringsförsök. Min långsiktiga idé är att ett användasjökorts program ombord i PC och med GPS ansluten, som uppdaterar positionen till kartans centrum i kombination med AIS ingången.

Så det får väl bli fortsatta självstudier och experiment i mån av tid och intresse inför båtsäsongen.

Bästa västkusthälsningar

Hans
Svara på "Ny med SP inga fartyg"

Namn: Epost: Hemsida:
Dagens datum: (2 siffror) E-post och hemsida är frivilliga uppgifter.
Till AIS-sidan