← Tillbaka *
Ny station i Loftahammar

2010-06-12 12:37
Hej!

Har satt upp en station i Källvik, Loftahammar. Det är en Comar AIS-2-USB. Är just nu under utprovning. Tror att antennen är för klen, en segelbåtsantenn för VHF. Funderar på en Marine AIS LP Model Antenna. Någon som har erfarenhet av denna?

PG
Svar 1 - 2010-07-04 02:42
Hej PG,

Trevligt med fler mottagare på den sträckan, det behövs.

Skriv gärna lite mer om vilken räckvidd du får med antennen du är missnöjd med, hur bra antennlöäge du har, kabeltyp och längd så kan vi ge en uppskattning.
Generellt sett så med ett hyfsat läge nära vatten men utan extra masthöjd mm så brukar man få 25-30nm räckvidd. Om man optimerar höjd, antenn, kabel och mottagare så går det att få 40-50nm.

Antennen du nämner tycks vara en Logperiodare, dsv med en smal lob men mycket gain. Vet inte om den passar något annat än om man bor i ena änden av en rak kanal, för du tappar allting vid sidorna. Normalt sett vill man ju ha minst 180 graders mottagning om man har antennen vid kusten. En rundstrålande kolinjär antenn borde passa bättre, sikta på ca 5dBi (äkta dB...) gain. Jag använder flera AC Marin CX3 5/8 specialavstämda för AIS som jag beställer, har alltid någon extra på lager, så säg till om du är intresserad.

MvH,

/Marcus

Marcus Åkesson e-post
Svar 2 - 2010-07-04 12:37
Hej PG. Tänkte bara bekräfta Marcus info till dig, enligt ovan. Hade två stackade yagis med Rg 213, riktade nv och s i Helsingborg och var rätt nöjd med ca 30 NM. Bytte dock till Marcus antenn CX3 och en lågförlustkabel på samma plats, uppe på bakarna i Helsingborg. Fick en aha-upplevelse, med minst 25-30% bättre täckning. Kan varmt rekommendera denna antenn, som, trots specifikt avstämd på 162 Mhz, blev klart bättre även på vanlig VHF mottagning. Kör med genomgång i mottagaren så att jag kan ansluta en VHF också.

Hälsn/Bengt

/Bengt e-post
Svar 3 - 2010-10-24 12:50
hej Marcus och Bengt!

Jag har avvaktat med att svara eftersom jag vill testa den Marine LP Model Antenna jag köpte från USA. Enligt tillverkarens uppgift skall den ha en betydligt bredare lob än en riktantenn (www.dpdproductions.com/photos_patterns/aislp1_big.gif). Problemet är att jag inte få ordning på den alls, varken som riktad eller något annat. Den har sämre räckvidd en den segelbåts VHF-antenn jag använder nu. Först trodde jag det var dålig isolering av antennfästet mot antennen och kanske det också kan bero på något kontaktfel. Eller också är antennen ett felköp (trots ett antal rekommendationer på nätet). Får väl fundera på ditt erbjudande Marcus.

Hälsningar

PG

PG e-post
Svar 4 - 2010-10-30 20:47
Hej PG
Ta hem en CX3:a från Marcus. Bättre AIS-antenn kan du inte få. Men, kabeln ner är ju "nästan" lika viktig.
73 de Bengt

Bengt
Svar 5 - 2011-01-06 20:14

Hej PG,

Hur har det gått, har du testat något mer?

Jag var först lite skeptisk till den antenntypen, men har kollat runt lite och Kathrein som utan tvekan är en av världens högst renommerade antenntillverkare har en liknande, så det skall vara fullt möjligt att göra en sådan antenn.
www.kathrein-scala.com/catalog/CL7-150-URM.pdf
Tänk dock på att man har en öppningsvinkel på ca 80 grader innan gain faller under -3dB från nominell. Detta redovisas inte så tydligt hos DPD, men det framgår när man tittar på diagrammen. Rakt bakåt har den en gain på -20dB (eller möjligen +9-20=-11dB), i vilket fall är den ganska döv där.

När jag nu satt och slöläste andra inlägg såg jag att du har en Comar AIS2USB. Då börjar jag undra om detta kanske beror mer på mottagaren än på antennen. Jag har nämligen haft problem med 2 liknande mottagare som alla har samma radio, Comars AIS2NMEA och AIS2Multi.

När vi skulle sätta upp mottagaren i Karlsborg var det meningen att vi skulle använda en befintlig AIS2NMEA. Den hade inte imponerat tidigare, men vid prov med en enkel temporär antenn i en flaggstång gav den likvärdiga räckvidder som SR162:an jag hde med som referens, så den monterades i skåpet. När den kom upp på berget och fick en bra antenn blev den helt utstörd och det blev i princip ingen mottagning alls. Den hade alltså jättestora problem med storsignalsegenskaper (störtålighet) till den grad att den var helt oanvändbar. När jag bytte till en SR161 fungerar nu mottagningen helt OK, och även fast den bara har en kanal jämfört med Comars 2 så är den fullkomligt överlägsen på den platsen.

Jag har sedan dess råkat på en annan mottagarplats på västkusten som har liknande problem med en AIS2Multi.

Därför börjar jag misstänka att även dina problem kan ha med detta att göra, att en bättre antenn ger markant sämre resultat. Om du har möjlighet att låna eller testa med en annan typ av mottagare kanske det hela löser sig.

Jag överväger att rent av varna andra intresserade för Comar-mottagarna baserat på dessa erfarenheter, men hittils är det ju bara 2 enheter som jag definitivt vet har problemet, alltså oklart om det gäller generellt. Andra kanske har liknande erfarenheter om vi börjar belysa problemet.

MvH,

/Marcus

Marcus Åkesson e-post
Svar 6 - 2011-01-06 20:16

Se även min tidigare utläggning om mottagarprestanda i den här tråden, dock var detta skrivet före mina erfarenheter med AIS2___-serien.

www.orebrohamn.com/ais/forum/visa.php?t=7


/Marcus

Marcus Åkesson e-post
Svar 7 - 2011-02-05 22:40
Hej Marcus!

Jo, jag börjar tro detsamma - dvs att det är mottagaren som inte hänger med. Jag får hyfsat bra räckvidd, men den borde vara bättre. Har funderat på en ny mottagare och läser med intresse dina tester.

PG e-post
Svara på "Ny station i Loftahammar"

Namn: Epost: Hemsida:
Dagens datum: (2 siffror) E-post och hemsida är frivilliga uppgifter.
Till AIS-sidan