← Tillbaka *
novis

2010-01-18 20:38
min grabb har tillsammans med fem kompisar köpt en segelbåt för att segla i vart fall över till västindien. jag har ju sett man kan följa volvo ocean race runt jorden, men är det samma system, och vad kostar det för det fall vi föräldrar vill köpa dem ett sådant system. och var köper man det (vi bor i göteborg).

sorry om det var korkade frågor

dennis töllborg hemsida
Svar 1 - 2010-01-18 21:58
Hej Dennis,

Inte alls korkade frågor, men inte helt lätt att besvara! Det vi diskuterar här är AIS, och det kan jag definitivt rekommendera för långsegling, inte minst för att man syns mycket bättre på alla stora fartygs system. En komplett AIS KlassB-transponder med antenner kostar 8-10.000, och det tillkommer inga trafikavgifter.

Däremot kommer ni som föräldrar inte att kunna se båten under stora delar av dess resa, systemet bygger på VHF med räckvidder på 10-50 distansminuter. Den data som finns öppet på nätet är helt beroende av oss entuiaster som bekostar och sätter upp egna mottagare på lämpliga ställen. Varken på atlanten (av naturliga skäl), eller i västindien, finns det nåra uppkopplade mottagare. Däremot ser fartyg inom räckvidd alltid varandra, oavsett var på haven de möts.

För att ni skall kunna följa deras resa, även över atlanten, måste man ha ett satellitbaserat system. Det mest lämpliga för en liten båt är en Mini-C-terminal. Den kan skicka sin position på bestämda tidpunkter, den kan skicka en nödsignal, och man kan skicka och ta emot korta meddelanden och textmail, ungefär som SMS. Systemet är väl använt av bättre utrustade "cruisers", långfärdsseglare. Det kostar dock ca USD 0.01 per bokstav att skicka och ta emot meddelanden, så det får inte bli för långa mail! För nödsignal och positionsrapporter är den dock utmärkt. Kostnaden är ca 20-30.000 för utrustningen, plus installation.

www.thrane.com/Maritime/Products/Satellite%20Communication/Inmarsat%20mini-C/~/media/PDFs/Brochures%20Po sters%20Banners/Maritime/71-122339-a%20mini-c%20family.pdf.ashx


Det finns även andra satellitbaserade system med liknande förmåga, se t ex TS Gunilla som seglar i Västindien med skolelever, www.ockerogymnasieskola.se/tsgunilla/tsgunilla/kartamedgunillasposition.4.73c2e80c116a9bc45ee800018084.h tml de tycks använda en motsvarande lösning från Pole Star,
www.polestarglobal.com/brochures/PSMAT1hdspecs-20091008.pdf


Om dessa kostnader är helt orealistiska kan man prova en ny liten låda från SPOT, www.findmespot.eu/sv/ som skall klara att på ett billigt sätt positionera dig över stora delar av jorden inom 20 minure och även skicka nödmeddelanden. Kostar 1500 + 1500 per år. Man skall dock tänka på att detta är en relativt oprövad teknik och operatör och jag skulle inte förlita mig på den i en nödsituation, men för att skicka sin position till en enkel Google-karta verkar det intressant.

MvH,

/Marcus

Marcus Åkesson e-post
Svar 2 - 2010-01-18 22:13
Marcus, stort tack, ett kanonsvar. Himla schysst, ge mig din adress så får jag skicka en bok som tack. dennis
dennis töllborg
Svar 3 - 2010-01-19 00:11

Varsågod, hoppas det är till nytta. Du kan maila mig, adressen finns under mina inlägg, så får du mina uppgifter.

MvH

/Marcus

Marcus Åkesson e-post
Svara på "novis"

Namn: Epost: Hemsida:
Dagens datum: (2 siffror) E-post och hemsida är frivilliga uppgifter.
Till AIS-sidan