< Index - Det senaste är alltid sist. Sida 1 <%new%>
Stöld av AIS-data?
11 svar hittills.

Måndag 10 December 2007, 21:28 Stöld av AIS-data? (Ursprungligt inlägg)


Hej,
Tidvis förekommer det livliga diskussioner ang. "stöld" av andras mottagen Ais-information för visning på egna och kommersiella webbsidor.
Är lite nyfiken på hur ni ställer er till detta?

//
Lars

Lars


Måndag 10 December 2007, 21:32 Stöld av AIS-data?


Glömde skriva var diskussionerna förekommer, det är på shipplotterforumet det går hett till ibland.

Lars


Tisdag 11 December 2007, 22:16 Stöld av AIS-data?


IMO, marina sjöfartens FN organ, fördömmer spridande av AIS data på detta sätt. I princip har man inte laglig rätt att snappa upp radiosignaler och sprida dessa vidare utan ägarens medgivande.

Emil Larsson


Tisdag 11 December 2007, 23:50 Stöld av AIS-data?


Gör då Shipplotter, Siitech, CvtsWorld, AIS Live mfl. sig skyldiga till brott enligt IMO? eftersom de vidaresänder mottagen signal via nätet.
I pricip gäller då samma regler som de som gäller för vad man hör på VHF-radion, alltså tysnadsplikt, vilket innebär att man inte får vidarebefordra samtal (AIS-signaler) man hör där.
Eller man kan kanske inte jämföra det så?

Lars


Onsdag 12 December 2007, 11:38 Stöld av AIS-data?


Vem äger en AIS-signal ? Vem är den avsedd för ? Vems lagar gäller när fartyget är på internationellt vatten ? AIS sänds ju som "broadcast" - vem har då rätt/inte rätt att "se" fartyget på AIS ? Frågeställningen är intressant, det vore intressant om någon kan hänvisa till en lagtext. Mvh

Niclas


Onsdag 12 December 2007, 11:48 Stöld av AIS-data?


Jag tror inte man kan jämföra AIS med annan comradiotrafik. Det som inte är avsett för allmänheten, får naturligtvis inte återutsändas.
Med AIS-data är det lite annorlunda. Det finns ju inte någon ägare. Det sköter sig helt på egen hand, utan att gå via någon basstation. Alla sänder till alla.

Den som inte vill att sina egna mottagna data, skall skickas vidare, får nog lösenordsskydda, eller välja att inte skicka ut det via Internet.

Hasse | hemsida


Onsdag 12 December 2007, 15:47 Stöld av AIS-data?


I Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation finns nog svaret.
---
6 kap. Integritetsskydd
Förbud mot avlyssning m.m.

17 § Utöver vad som anges i 5-7 och 20 §§ får inte någon annan än berörda användare ta del av eller på annat sätt behandla uppgifter i ett elektroniskt meddelande som överförs i ett allmänt kommunikationsnät eller med en allmänt tillgänglig elektronisk kommunikationstjänst, eller trafikuppgifter som hör till detta meddelande, om inte en av användarna har samtyckt till behandlingen.
Första stycket utgör inte hinder mot
3. att i radiomottagare avlyssna eller på annat sätt med användande av sådan mottagare få tillgång till ett radiobefordrat elektroniskt meddelande som inte är avsett för den som avlyssnar eller för allmänheten.
---

Att avlyssna radiotrafik är således tillåtet, men att sprida informationen är olagligt.
... den som inte vet att AIS-data härrör från radiotrafik kan naturligtvis publicera data på en hemsida.
... den som innehar en AIS-mottagare och ger allmän spridning åt informationen t.ex. genom att överföra data till främmande server kanske begår ett lagbrott i Sverige.
Lagtexten finns i bifogad länk

Det data som genereras i en AIS-transponder har naturligtvis transponderägaren upphovsrätt till. Det torde ligga i varje AIS-transponderägares intresse att genererat data mottages och används för att öka säkerheten till sjöss och, i förekommande fall, kan ligga till grund för räddningsinsatser.

En annan sak är att det är oetiskt (och kanske strider mot copyright) att publicera data som man knyckt från någon källa. Därav t.ex. överenskommelsen inom Shipplotter-nätverket att medge publicering genom speciell kodning av Shipplotter-id (avslutande gemen).

Länk: www.notisum.se/rnp/SLS/lag/20030389.htm

Bo N


Onsdag 12 December 2007, 19:51 Stöld av AIS-data?


Lagen är lika för FM rundradio som för AIS i många länder inklusive Sverige. Du har inte rätt att "spela in en rundradiosändning" och sen återutsända (dvs sharing) denna. Det är ju precis vad man gör i Shipplotter. Detta säger lagen och det är vad IMO säger också i frågan.Sen kan man tycka att detta är harmlöst. Men det finns alvar bakom detta.Genom att sätta samman till synes harmlösa AIS rapporter kan man skapa datakedjor så att man exempelvis kan följa ett fartyg och nyttja detta för olika olagliga verksamheter som terrorism, smuggling mm.

Emil Larsson


Söndag 16 December 2007, 23:45 Stöld av AIS-data?


OM någon har planer på sabotage (ex. terrorister) eller smuggling tror jag knappast att de kikar på de webbsidor som lägger ut AIS-data på webben, t.ex. min egen. Tror säkert att de kan ta reda på det de vill veta på annat sätt.
Det jag däremot kan förstå är att den AIS-data som delas via nätverk, som till exempel Shipplotters server, underlättar vid kartläggning av fartygstrafik för planering av brott.
Det är ju synd om vi skulle utnyttjas till sådant ändamål, vi som gör detta av eget intresse för fartyg samt tekniken bakom AIS.

Men som sagt, den som vill och planerar något sådant har nog utrustning och kunskaper att själva göra detta.

Robban, GefleRadio | e-post | hemsida


Måndag 17 December 2007, 13:31 Stöld av AIS-data?


Man kan genom shipplotter-id alltså godkänna eller neka personer att använda egen mottagen data för vidaresänding. Hittar dock inte information om detta någonstans. Om man INTE vill att någon skall använda informationen är det versaler eller gemener man skall visa?

Lars


Måndag 17 December 2007, 13:59 Stöld av AIS-data?


Det finns i hjälpen till dialogrutan för sharing-inställningarna i de senaste versionerna.

Summary – ID letter

0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,…Y,Z all signify that the user does not want their data shared beyond the SP community.
a,b,c,d,e,f….x,y,z all signify that the user agrees to the data being made available more widely (eg on a web site).

Hasse | hemsida


Måndag 17 December 2007, 16:03 Stöld av AIS-data?


Tackar för informationen.
Synd att alla inte följer detta, finns många exempel där de struntar i detta.
Oetiskt tycker jag.

Lars


< Index - Stöld av AIS-data?

Sida 1

     Till AIS-sidan