< Index - Det senaste är alltid sist. Sida 1 <%new%>
Sjöfartsverkets landbaserade AIS basstationer
3 svar hittills.

Måndag 13 November 2006, 08:50 Sjöfartsverkets landbaserade AIS basstationer (Ursprungligt inlägg)


Citerar http://www.sjofartsverket.se/templates/SFVXPage____1871.aspx

"Sjöfartsverket har ett nät av landbaserade AIS basstationer för att ta emot AIS-information från fartyg men också för utsändning av säkerhetsrelaterad information. AIS-information används bland annat för att förbättra sjötrafikinformationen, sjöräddningsinsatser och isbrytningsoperationer.

Informationen är genom ett datanätverk tillgänglig inom olika delar av Sjöfartsverket och för andra myndigheter. Ett utbyte av AIS-information med motsvarande organisationer i grannländerna har inletts genom ett initiativ inom HELCOM-organisationen."

Borde inte VI kunna få till stånd en sammarbete med Sjöfartsverket gällade utbyte utav inforamtion?

Att fler användare har tillgång till rätt information borde ju ligga i Sjöfartsverket intesse kan man tycka.

Någon som har någon bra kontakt på Sjöfartsverket som kan kolla upp detta?

John


Måndag 13 November 2006, 14:30 Sjöfartsverkets landbaserade AIS basstationer


Det är nog helt omöjligt, (om man inte känner någon som kan "fixa" tillgång "under bordet" eller liknande) då SjFV är väldigt restriktiva med vem som får ta del av datan. Telemar driftar nätet och de säljer också data. Det har ryktats att det knappast har varit någon kommersiell framgång iom att SjFV har satt så hårda begränsningar. Så här skriver de själva:

"The Shipping Industry is an extremely competitive environment, where information about a ship's position, movements, destination etc, is considered as highly sensitive.
Recognising this fact, Telemar Scandinavia has, in co-operation with the Swedish Maritime Administration, worked out a strict set of rules for the commercial provision of AIS-information.
Swedish Governmental authorities, Port authorities are in principle allowed to track vessel movements within their geographical responsibility area.All other parties need a written approval from a shipowner or ship manager to get access to AIS-data from a specific ship."

För oss som har tillgång via SP och vårt ad-hoc-nätverk av mottagare verkar ju detta något överdrivet, nu när vem som helst med en radio kan ta emot samma information, men tills SjFV vaknar upp och ser realiteten så kommer nog data därifrån att vara osannolik. Dessutom säkert väldigt dyrt, om den gick att köpa.

Och, om man får allt serverat av SjFV, så skulle ju halva nöjet med att ta emot själv, hitta bra mottagare och bra antennplatser, diskutera med andra osv, försvinna....! :-))

/Marcus

Marcus Åkesson | e-post


Måndag 13 November 2006, 15:13 Sjöfartsverkets landbaserade AIS basstationer


Verkar ju vara en rätt underlig åsikt från en organisation som ägs utav oss alla och som har som syfte att jobba för "sjöfartens säkerhet och framkomlighet" hemlighåller information som kan rädda liv och främja säkerheten till sjös.

Jag har i alla fall lyckats få fram att den som har hand om det heter Kjell Johansson . mail: Kjell.johansson@sjofartsverket.se skall jag honom lite och det är väl bra om fler gör det :)

Tänker även kolla vad SSRS kan göra får att få fram rådata från AIS.

John


Tisdag 14 November 2006, 18:00 Sjöfartsverkets landbaserade AIS basstationer


Ämnet är även "hett" ute i Europa och övriga världen. Det finns två läger. De som anser att det skall vara öppet och ett läger som anser att det finns legala hinder för detta. IMO (FN organet för sjöfart www.IMO.org) har uttalat sig och anser inte att man skall sprida AIS informationen publikt av säkerhetsskäl. En av de största aktörerna "AISLive" uppbackade av Lloyds shipping har fått backa och fördröjer nu data så att man kan fortsätta med sin tjänst.

Peter Bergljung


< Index - Sjöfartsverkets landbaserade AIS basstationer

Sida 1

     Till AIS-sidan