< Index - Det senaste är alltid sist. Sida 1 <%new%>
ser man fiskebåtarna...
8 svar hittills.

Lördag 19 Augusti 2006, 15:45 ser man fiskebåtarna... (Ursprungligt inlägg)


ser man större fiskebåtarna i shipplotter

kristian | e-post


Lördag 19 Augusti 2006, 18:19 ser man


Ja, om de har transponder. Många har det.

Hasse | hemsida


Lördag 19 Augusti 2006, 21:03 ser man


Stora fiskebåtar som opererar internationellt är oftast SOLAS klassade och de har AIS transponder klass A ombord. Övriga fiskebåtar får på frivillighetsbasis nyttja transponder. Det pågår diskussioner om dessa båtar också skall åläggas klass A eller B transponder. I många länder är fisket något som små familjeföretag sysslat med i generationer och var fångstplatserna är belägna är en familjehemlighet vilket gör dem ovilliga att nyttja transponder. Det finns lösningar även på detta men det tar tid innan en allmänn acceptans infinner sig.

Peter Bergljung


Söndag 20 Augusti 2006, 10:19 ser man


men här i finland dom använder inte samma kanal som lastbåtar,vet någon vilka dom kanalerna är?????

kristian | e-post


Söndag 20 Augusti 2006, 20:33 ser man


och varför skulle de inte nyttja AIS1 och 2 dvs 161.975 och 162.025 MHz ? Det är långt ifrån fullt på kanalerna. Finland nyttjar kanske 5% av kapaciteten, här finns inga högdensitetsområden. I Finska viken är det högst 100 SOLAS fartyg samtidigt. Detta påstående tror jag inte på! Kontrollera uppgiften igen.

Peter Bergljung


Söndag 12 November 2006, 10:30 ser man fiskebåtarna...


Ytterst få fiskebåtar har AIS. Enligt en fiskare jag talade med i veckan så vill igne installera någon som gör att andra kan se exakt var de fiskar eftersom det kan skilja kanske bara 200m emllan en bra fångstplats och en dålig så är det lite paranoida över att blir övervakade.

John


Söndag 12 November 2006, 17:26 ser man fiskebåtarna...


Fiskefartyg över en viss storlek skall ha VMS. Detta är en utrustning som sänder signaler till en satelit. Uppgifter om calsign namn kurs och fart skickas iväg. Det är endast de myndigheter som har till uppgift att kontrollera kvoter som tar emot signalen,. I Sverige är det Fiskeriverket och i Danmark Fiskeridirektoratet

Lars


Tisdag 14 November 2006, 17:52 ser man fiskebåtarna...


VMS har sina begänsningar och det kostar framförallt pengar att skicka data över satellit. AIS har också sina begränsningar när det gäller att man potentiellt kan avslöja sina bästa fiskevatten. Två alternativ finns, dels kan man stänga av sin AIS kortvarigt eller kan man utrusta sig med krypterad AIS på ett sådant sätt att man ser övriga SOLAS fartyg men är bara synlig för myndigheter. Tekniken finns men de internationella och nationella reglerna är inte utarbetade ännu. Fler länder i Europa gör försök med Krypterad AIS på separata kanaler som ej stör det öppna standarden.

Peter Bergljung


Onsdag 15 November 2006, 09:58 ser man fiskebåtarna...


Det finns nu kommersiella typgodkända transpondrar för fiskebåtar där man kan stänga av sändning av position under själva fisket. Mottagarna i transpondrarna ger fortsatt information om yrkessjöfarten i närområdet.

Dessa transpondrar (AIS-CTRX) säljs av t.ex Watski

Priset ligger runt 8000 kr.

Magnus Nyberg | e-post | hemsida


< Index - ser man fiskebåtarna...

Sida 1

     Till AIS-sidan